Kan ik zelf kozijnen repareren?

Als je kozijnen beschadigd zijn, betekent dit­ niet dat je je kozijnen moet vervangen. Houten en kunststof kozijnen kan je vaak zelf repareren. Het voordeel is dat je de kozijnen kan behouden en dat het je vaak een hoop geld kan schelen.

Houten kozijnen

Met name houten kozijnen zijn vaak nog te repareren, dit kan je zelfs zelf doen wanneer je een beetje handig bent. Onderneem hiervoor de volgende stappen:

Stap 1: Verwijder rotte delen

Als eerste ga je het aangetaste hout weghakken met een hamer en een beitel. Hak ook een klein beetje gezond hout weg rond om de plek waar de houtrot was. Maak de plek vervolgens schoon en droog en smeer het dik in met houtrotstopper.

Stap 2: Vullen

Wanneer de houtrotstopper gedroogd is, ga je het hout opvullen met houtrotvuller of een houtreparatiemiddel. Het is handig om bij het opvullen gebruik te maken van een spatel.

Stap 3: Aflakken

Vervolgens kan je het gerepareerde stuk kozijn zachtjes afschuren en verven. Gebruik eerst een grondverf en breng vervolgens de lak aan.

 

Mochten er echt grote stukken hout rot zijn, kan je beter de rotte plekken vervangen door een stuk nieuw hout. Snijd het rotte stuk uit het kozijn en maak een vulstuk in hetzelfde soort hout. Smeer vervolgens het gat in het kozijn en het vulstuk in met epoxyhars. Epoxyhars is ook een vulmiddel, dus als het vulstuk iets te klein is, is dat geen probleem. Vervolgens moet je het gerepareerde stuk kozijn lichtjes opschuren en aflakken.

 

Kunststof kozijnen

Kleine beschadigingen in kunststof kozijnen kan je zelf repareren, maar grote schade kan je het beste laten maken. Dit komt doordat de materialen die hier voor nodig zijn, vaak alleen voor vakmensen beschikbaar zijn.

Er zijn verschillende soorten kleine beschadigingen die je zelf kan repareren:

 

Bron: www.wonend.nl